Kriya ioga – l’acció de purificar

Kriya: neteja, purificació
Ioga: unió.

El Kriya ioga es considera la base de tot el ioga, ja que abans que qualsevol altra pràctica, cal netejar.

Sovint ens llevem cansats, durant el dia tenim mals de cap o mals de panxa. Ens hem acostumat a viure amb dolors i molèsties, però no hauria de ser així. Ens hauríem de trobar bé i ser feliços.

Amb la pràctica del Kriya ioga anem alliberant tota la tensió que ens provoca malestar i dolors, per poder viure amb total plenitud.

El Kriya Ioga és una eina molt eficaç perquè treballa directament a través del sistema nerviós profund.

El Kriya Ioga és la eina més eficaç del ioga: és molt potent, profund i ràpid.

Imagina la força d’un pensament, una petita espurna d’energia i d’intel·ligència (electricitat i química en biologia). Si la multipliques per tots els pensaments que tens, quanta energia hi ha dintre teu!
La mateixa font d’energia pot ser alhora creadora i destructora. Només cal pensar en un riu canalitzat i un riu desbordat. Així és també la nostra ment, el nostre cos, les nostres emocions…
Amb les diferents eines del Kriya Ioga, dirigim tota l’energia dispersa cap a la columna i el cervell. Estem parlant del sistema nerviós central, que elimina ràpidament tota tensió acumulada, deixant la persona neta i lliure d’interferències i per tant molt més a prop del SER.
Com fan els arbres, si dediquem una estona al dia a practicar Kriya Ioga, estem fent arrels. Anem cap a dins, cap a la profunditat de la persona, netejant obstacles, alliberant tensió profunda, per després continuar amb el nostre dia a dia amb molta més energia i vitalitat.

Els arbres són savis, abans de fer branques, fan unes profundes arrels que puguin aguantar el seu pes.

Segons Patànjali, Kriya Ioga és:

  • Tapas(austeritat, disciplina, constància) – dedica uns 15 minuts diaris a la pràctica.
  • Svadhyaya (consciència i estudi del SER) – sent aquest espai intern de silenci ric.
  • Isvara Pranidhana (entrega, confiança en la font de la vida) – fes com els pagesos: cuida la terra, adoba-la, sembra la llavor, rega la terra i confia, la mateixa vida farà la resta.

“Kriya Ioga és Karma Ioga, Gnani Ioga i Bhakti Ioga
Sri. Krishna (Bhagavad Gita)

Segons el Bhagavad Gita Kriya Ioga és:

  • Karma Ioga (acció desinteressada) – actua en la teva rutina amb amor i no et preocupis pels resultats.
  • Gnani Ioga (Estudi del Ser) – dedica cada dia una estona a estudiar el SER, a connectar amb ell.
  • Bhakti Ioga (devoció) – confia en la Vida, en el SER.

Sentir l’energia vital, la seva presència, la seva força tant creadora com destructora, agafar aquest riu d’energia desbordat i canalitzar-lo a la columna, al sistema nerviós a partir de les diferents assanes, pranayames, mantres i mudres. Això és kriya yoga, la via més directa a la infinitud del SER.

Consulta els propers cursos de Kriya Yoga